Wanneer heb ik een aankoopmakelaar nodig?

1. Als u snel(ler) wil reageren op een woning

In een oververhitte woningmarkt, waarin woningen in razendsnel tempo worden verkocht, moet u vaak snel kunnen reageren als een woning op funda komt. Een aankoopmakelaar weet dankzij zijn of haar netwerk vaak al welke woningen in de verkoop gaan; dat geeft u een voorsprong. Ook handig als u zelf geen tijd heeft om de hele dag het nieuwste woningaanbod in de gaten te houden. En: kopen met een aankoopmakelaar is een signaal voor de verkoper dat u een serieus geïnteresseerde partij bent. Zeker als er veel gegadigden zijn, kan dit voordelig voor u uitpakken.

2. Als uw zoektocht niet het gewenste resultaat oplevert

Lukt het maar niet om een woning te vinden die past bij uw wensen en budget? Een aankoopmakelaar kan goed inschatten of uw wensen realistisch en haalbaar zijn en met suggesties komen die een nieuwe impuls geven aan uw zoektocht. Bijvoorbeeld een goedkopere woning die u kunt uitbouwen, of een interessant nieuwbouwproject.

3. Als u zekerheid wil over de woningwaarde

Ook al lijkt stevig overbieden meer regel dan uitzondering, een makelaar blijft kritisch over wat een reële prijs is. U kunt zelf onderzoek doen naar transactieprijzen op wijk- en straatniveau, onder andere via het Kadaster, maar een aankoopmakelaar kan een nauwkeuriger inschatting doen. Die heeft informatie over de staat van onderhoud en weet de transactieprijzen van woningen al voordat ze in het Kadaster staan.

4. Als u niets over het hoofd wil zien

Wilt u voorkomen dat u tijdens een bezichtiging iets belangrijks over het hoofd ziet? Een aankoopmakelaar inventariseert de bouwkundige staat, kijkt naar de afwerking en praat met de verkoopmakelaar om zo veel mogelijk informatie te verkrijgen. Daardoor kunt u zich vooral richten op de vraag of u uzelf hier ziet wonen. Een aankoopmakelaar helpt u ook om aan uw onderzoeksplicht te voldoen.

5. Als u advies wil overuwe biedingsstrategie

Het beste bod is niet altijd het hoogste bod. De voorwaarden die u aan uw bod verbindt wegen ook mee. Soms is er geen ruimte voor onderhandelen en kunt u alleen bieden bij inschrijving, waarbij u meteen uw beste bod op tafel moet leggen. Of u moet uw bod uitbrengen via een online biedingsplatform. Hierbij komen de ervaring en kennis van een aankoopmakelaar goed van pas. Die helpt u om een bod te doen waar u volledig achter staat en waarmee u bij de verkoper overkomt als een serieuze partij.

 

Bron: Funda