Veelbesproken NH Hotel op Kijkduin wordt gesloopt voor nieuwe woningen

Het hotel aan het Deltaplein in Den Haag is verouderd en daarom waren er al eerder plannen om het pand grondig te renoveren. Daarbij zou het hotel volledig gemoderniseerd worden.

Naast de 24.225 vierkante meter hotelruimte zouden er ook 145 woningen in de vrije sector moeten komen. Ook moet een oppervlakte van 2200 vierkante meter gebruikt worden voor voorzieningen, zoals een congresruimte en wellness.

Nieuw plan

De vergunning voor de renovatie werd in 2022 verleend. Begin 2023 kwam de initiatiefnemer echter met een nieuw plan, omdat er dan meer kansen zijn om het pand te verduurzamen. Verder zou het nieuwe plan beter passen bij de overige bouw in de stad.

Eind vorig jaar bracht het college de gemeenteraad van Den Haag op de hoogte van dit plan. Daarbij wordt het Atlantic Hotel eerst gesloopt en wordt er vervolgens een nieuw hotel gebouwd.

Ruim 150 hotelkamers

In het sloop-nieuwbouwplan voor het NH Atlantic Hotel is nog steeds ruimte voor de 145 woningen. Verder komen er 154 hotelkamers en 54 short-stay appartementen. Ook de 2200 meter voor onder andere wellness blijft beschikbaar.

Ten opzichte van het eerdere plan komen er zeventig extra parkeerplaatsen. Die plekken kunnen gebruikt worden om de parkeerdruk op de Kijkduinsestraat te verlagen.

Nieuwe eigenaar

De initiatiefnemer van de bouwplannen heeft een omgevingsvergunning aangevraagd. Zodra deze vergunning wordt verleend, zal in 2025 gestart worden met de herontwikkeling van het Atlantic Hotel.

Eerder maakte NH Hotel Group al bekend dat het hotel per 1 januari 2025 het portfolio van NH zal verlaten. Dat betekent dat als er een nieuw hotel wordt gebouwd na de sloop, er ook een nieuwe eigenaar komt. Wie dat is, is nog onduidelijk.

Functies vervallen

In een interne brief, die Omroep West heeft ingezien, worden de hotelmedewerkers op de hoogte gesteld van de sloopplannen. Door de plannen komt een onbekend aantal functies van de medewerkers te vervallen.

De NH Hotel Group heeft een sociaal plan opgesteld om deze medewerkers te herplaatsen binnen andere locaties, binnen of buiten Nederland. 'We volgen een individuele aanpak om de wensen van elke medewerker te horen', zegt een woordvoerder. 'Met als doel zoveel mogelijk medewerkers te herplaatsen in onze hotels binnen de keten.'

Opvanglocatie asielzoekers

Het Atlantic Hotel kwam eind vorig jaar volop in het nieuws toen het plotseling als opvanglocatie werd aangewezen voor zo'n 120 asielzoekers. Daarmee wilde de gemeente Den Haag voldoen aan  een spoedverzoek van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

Een dag na het verzoek zaten de asielzoekers al in het hotel, tot woede van onder meer de VVD, PVV en Hart voor Den Haag. Op 15 januari verlieten de asielzoekers het hotel weer, hun verblijf verliep zonder problemen.

Bron: Omroep West