Per 1 januari 2023 wordt de maximale koopsom voor vrijstelling overdrachtsbelasting verhoogd

Per 1 januari 2023 wordt de maximale koopsom voor vrijstelling overdrachtsbelasting verhoogd

Op dit moment krijgen huizenkopers in de leeftijd tussen de 18 en 35 jaar een vrijstelling voor het betalen van de overdrachtsbelasting als zij een woning kopen van maximaal €. 400.000,–. Vanaf 1 januari 2023 wordt de koopsom verhoogd naar maximaal € 440.000,–.

De kopers moeten voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo moet de koper bijvoorbeeld bij een notaris garanderen dat ze zelf in de woning gaan wonen. De woning mag dus niet verhuurd worden. Alle voorwaarden hebben wij voor je op een rijtje gezet.

Voorwaarden vrijstelling overdrachtsbelasting:

Je moet voldoen aan de volgende voorwaarden om gebruik te kunnen maken van de vrijstelling: 

  • Je bent meerderjarig (18) en jonger dan 35 jaar.
  • Je koopt een woning.
  • Je hebt de vrijstelling voor overdrachtsbelasting niet eerder ontvangen en verklaart dit schriftelijk. 
  • Je gaat zelf in de woning wonen (het zogenoemde hoofdverblijf criterium). Daarvoor vul je de Verklaring overdrachtsbelasting startersvrijstelling in.
  • De waarde van de woning is niet hoger dan € 400.000,–. Vanaf 1 januari 2023 is dit bedrag maximaal € 440.000,–.

Ben je 35 jaar of ouder: geen vrijstelling over eigen deel

De vrijstelling geldt voor iedere koper afzonderlijk. Is 1 van de kopers 35 jaar of ouder en de andere koper jonger dan 35 jaar? Dan betaalt de persoon van 35 jaar of ouder over het eigen deel 2% overdrachtsbelasting. De persoon die jonger is dan 35 jaar betaalt geen belasting over het eigen deel (deze persoon moet dan ook voldoen aan de andere voorwaarden).

Woning hoeft niet eerste koopwoning te zijn voor vrijstelling

Voor de vrijstelling maakt het niet uit of de koper al eerder een woning heeft gehad. De woning hoeft dus niet de eerste koopwoning van de koper te zijn om gebruik te kunnen maken van de vrijstelling. Wel mag er maar 1 keer gebruik worden gemaakt van de vrijstelling.

Ga je de woning verhuren, als vakantiewoning gebruiken of voor een kind kopen? Dan betaal je nu nog 8% overdrachtsbelasting.

Bron: www.rijksoverheid.nl