Megastijging erfpacht schokt politiek: 'Hoort thuis bij vastgoedcowboys en huisjesmelkers'

DEN HAAG - De Haagse politiek is verbijsterd over de gigantische stijging van de erfpachtcanon die meer dan honderd huishoudens in Bezuidenhout treft. Door het aflopen van hun erfpachtcontracten moeten de huiseigenaren jaarlijks veel meer geld aan de gemeente afdragen. De bedragen lopen op van een paar tientjes per jaar naar soms wel 10.000 euro. Wethouder Martijn Balster (PvdA) begrijpt dat de bewoners geschrokken zijn, maar hij wijst naar de markt. 'Bewoners hebben heel lang goedkoop kunnen wonen.'

De publieke tribune van de raadszaal zat vol met boze en bezorgde burgers uit de Haagse wijk Bezuidenhout. Op het stadhuis debatteerde deze woensdag de gemeenteraad in een commissievergadering over de explosieve stijging van de erfpachtcanon. Daardoor lopen de maandelijkse lasten van de bewoners uit Bezuidenhout op tot honderden euro’s per maand extra. Sommigen dreigen daardoor in de financiële problemen te komen.

Oorzaak is het aflopen van hun erfpachtcontracten. Hun huizen staan op erfpachtgrond en dat betekent dat de grond in eigendom is van de gemeente. Zij betalen de gemeente hiervoor jaarlijks een bedrag, de erfpachtcanon. Maar na 75 jaar lopen deze contracten af en daarom heeft de gemeente een herberekening gemaakt van de canon op basis van de marktrente en de waarde van de grond.

Pakt slecht uit

Dat pakt slecht uit voor de bewoners. Zij worden geconfronteerd met een enorme stijging van de erfpachtcanon van een paar tientjes per jaar naar soms duizenden euro's . Eén van de bewoners vertelde dat zijn canon de afgelopen jaren tachtig euro was, maar dat hij nu jaarlijks 9500 euro moet gaan betalen. Andere bewoners spreken van een stijging van de canon naar bedragen rond de vijf- of zesduizend euro en er moet zelfs iemand 10.000 euro gaan betalen.

De hele gemeenteraad is hier niet over te spreken. 'Hiermee duwt de gemeente de bewoners de financiële afgrond in', zei Robert Barker van de Partij voor de Dieren. Ook de ChristenUnie/SGP is bezorgd. 'Iedereen begrijpt dat er een stijging aan zat te komen, maar deze stijgingen horen thuis bij vastgoedcowboys en huisjesmelkers. Niet bij de gemeente', zei fractievoorzitter Judith Klokkenburg. Voor Hart voor Den Haag zijn de verhogingen 'onaanvaardbaar' en de PVV sprak van een 'onfatsoenlijke stijging'.

Schrikeffect

Vanuit de coalitiepartijen viel ook kritiek te horen. D66'er Peter Mekers vond de stijgingen 'niet goed uit te leggen' en CDA-raadslid Hinke de Groot stelde dat het 'ongelofelijke gevolgen' heeft voor de bewoners. Lisa van der Voort van GroenLinks begreep niet dat als deze verhogingen uit de systemen van de gemeente komen rollen 'er geen alarmbellen gaan rinkelen'. En volgens Charlotte Cammelbeeck van de PvdA zouden 'extreme stijgingen' niet mogelijk moeten zijn.

Wethouder Balster zei te begrijpen dat de verhoging een 'schrikeffect' heeft en hij wil daarom met de bewoners in gesprek gaan. Ook beloofde hij mensen die in de financiële problemen komen te helpen met bijvoorbeeld betalingsregelingen. Maar de regels veranderen, zoals een aantal partijen wil door bijvoorbeeld een plafond aan de canonstijgingen te stellen, kan niet, zegt hij.

Rekenmethode

'We moeten iedereen in de stad hetzelfde behandelen', zei hij. 'En de rekenmethode voor het vaststellen van de canon is al jaren hetzelfde. Die hebben we met z’n allen vastgesteld. Maar nu worden de gevolgen extra gevoeld, omdat contracten die al 75 jaar golden aflopen.' Maar de markt is niet meer dezelfde als 75 jaar geleden, zegt Balster, en de grond is duurder geworden. Bovendien steeg de rente het afgelopen jaar flink. 'De stijging is fors en ik snap dat mensen daarvan schrikken', zei Balster. 'Aan de andere kant hebben de bewoners heel lang relatief goedkoop kunnen wonen. Maar nu is de situatie anders.'

Wel wilde Balster de taxaties van de grondwaarde opnieuw laten bekijken, omdat de verschillen tussen de taxatiewaarde van de grond van de bewoners groot is. Volgens Arjen Dubbelaar van Hart voor Den Haag gaat het om verschillen van tientallen procenten in dezelfde straat van nagenoeg dezelfde objecten. ‘Hoe kan dat?’, vroeg hij zich af. Ook andere partijen stelde de wethouder dezelfde vraag.

Taxatie

Om hier duidelijkheid over te krijgen wil wethouder Balster een taxatiesteekproef van vijftien woningen laten uitvoeren door onafhankelijke taxateurs. De gemeente en de bewoners stellen deze taxateurs aan. ‘We willen duidelijk krijgen hoe de taxaties tot stand zijn gekomen en hier inzicht in geven', zei Balster. 'Het systeem moet navolgbaar zijn.'

Bron: omroepwest.nl