Goed verhuismoment volgens koopwoningbezitters en starters

Zeven op de tien koopwoningbezitters en starters vinden het momenteel een goed moment om een huis te kopen. Koopwoningbezitters en starters waren sinds het eerste ING Woonbericht in 2006 niet eerder zo positief gestemd over de woningmarkt, meldt de bank.

Slechts 3 procent van de ondervraagden denkt dat de huizenprijzen de komende tijd zullen dalen. Verder blijkt uit het onderzoek dat er minder vermogen wordt opgebouwd binnen de hypotheek dan een jaar geleden. En woningbezitters die buiten de hypotheek vermogen opbouwen doen dat in 2016, in vergelijking met 2015, drie keer zo vaak door sparen en beleggen te combineren.

Aantal transacties

De Nederlandse huizenmarkt heeft er sinds het eerste ING Woonbericht in 2006 niet zo goed voor gestaan als nu. Van de respondenten denkt 85 procent denkt dat de huizenprijzen voorlopig nog verder zullen stijgen en 86 procent denkt dat het aantal transacties op de woningmarkt zal blijven stijgen.

Ondanks de al jarenlang dalende hypotheekrente blijft de groep die denkt dat het daarmee afgelopen zal zijn in de meerderheid: 39 procent verwacht een stijging en 25 procent een verdere daling. Wim Flikweert, manager Hypotheken van ING: “Het vertrouwen is weer terug op de markt. Dat leidt in sommige gebieden weer tot een woningmarkt die onder spanning staat. Het blijft een aanbodmarkt aangezien er maar mondjesmaat woonruimte bijkomt terwijl het aantal huishoudens de komende jaren nog fors stijgt. Laat je echter niet gek maken door bijvoorbeeld akkoord te gaan om ontbindende voorwaarden te schrappen, zoals het financieringsvoorbehoud. Probeer zoveel mogelijk van te voren uit te zoeken zodat je wel zo snel mogelijk kunt handelen.”

Minder vermogen opbouwen binnen hypotheek

Vorig jaar deed een kwart van de koopwoningbezitters niet aan vermogen opbouwen buiten de hypotheek. Tegenwoordig is dat gegroeid naar ruim een derde (34 procent) van alle hypotheeknemers. De angst om met een restschuld te blijven zitten is iets teruggelopen. Van de groep huizenbezitters die juist buiten hun hypotheek aan vermogensopbouw doet, is sparen als vermogensopbouw minder populair geworden. Dit doet nu nog maar 61 procent tegenover 78 procent een jaar geleden. Een combinatie van sparen en beleggen is bijna drie keer zo populair geworden: 10 procent deed dit in 2015 tegen 29 procent nu.

Vermogensopbouw

Flikweert: “De lage spaarrente maakt sparen wat minder aantrekkelijk als instrument voor vermogensopbouw. Dat zorgt ervoor dat beleggen populairder wordt. Daar is niets mis mee, zeker niet wanneer je belegt voor iets dat ver in de toekomst ligt. Zo ben je minder kwetsbaar voor plotselinge koersvallen op de korte termijn. Bovendien sparen veel mensen al binnen hun hypotheek omdat ze aflossen in hun annuïteitenhypotheek.”