Erfpacht eeuwig afkopen: slim?

Eeuwig afkopen erfpacht, wat betekent dat?

Als u erfpacht eeuwig afkoopt, betaalt u eenmalig een geldbedrag. Dan is de erfpacht afgekocht en hoef u zich geen zorgen meer te maken om de jaarlijkse canon. Dat kan behoorlijk schelen in de maandlasten. Maar let op: het afkopen van de erfpacht, maakt u geen eigenaar van de grond waarop uw huis staat. Dat betekent dat u alsnog rekening moet houden met de afspraken die u hebt gemaakt met de grondeigenaar (vaak de gemeente).

Is het slim om erfpacht eeuwig af te kopen?

Dat ligt eraan. Erfpacht eeuwig afkopen kan interessant zijn als de grond waarop uw huis staat flink in waarde kan stijgen, bijvoorbeeld omdat u in een opkomende buurt bent gaan wonen. Dat betekent namelijk dat uw woonlasten ook omhoog kunnen gaan in de toekomst. Wilt u dit niet, dan kunt u ervoor kiezen om de erfpacht eeuwig af te kopen. Zo heeft u niet langer te maken met tussentijdse contractherzieningen en profiteer u zelf van de waardevermeerdering van de grond.

Nadelen erfpacht eeuwig afkopen

Het eeuwig afkopen van erfpacht kan een flink prijskaartje hebben. Als uw huis op relatief goedkope grond staat, kunt u met enkele duizenden euro’s al financiële zekerheid afkopen. Maar woont u in de Amsterdamse grachtengordel, dan kan de afkoopsom oplopen tot enkele tonnen. Het spreekt voor zich dat niet iedereen dat geld heeft. Hou ook rekening met andere factoren, zoals de huidige rentestand: kunt u nu voordelig geld lenen om de erfpacht eeuwig af te kopen of staat de rente hoog en kunt u beter periodiek betalen?

Erfpacht eeuwig afkopen: fiscaal aftrekbaar?

Nee, de eeuwigdurende afkoop van erfpacht is in principe niet fiscaal aftrekbaar. Wel is het zo dat u de rente over een eventuele lening voor de afkoop fiscaal kunt aftrekken voor maximaal 30 jaar. Als u ervoor kiest om jaarlijks een bedrag aan erfpacht te betalen is dat bedrag wel fiscaal aftrekbaar en geld de maximale duur van 30 jaar niet.